10 Vuotta Kameran Takana: Raver 71

Monta tuhatta biittiä, satoja valoja ja tuhansia kuvia. 10 vuotta on kulunut linssin takana, millaisia fiiliksiä ja muistoja vuosien varrelta on jäänyt käteen ympäri Suomen?

 

2003

2003
Mitkä bileet, mitä jäi käteen?

Impulse – Planet dance. Cumulus nightlife, lahti. Muistelisin näin että nämä olivat toiset impulset joissa olin paikalla kameran kanssa. Kuvaus kalusto oli tässä vaiheessa todella alkeellinen. Tässä vaiheessa oli soittajat kuin myös kanssa bilettäjät tuntemattomia itselle. Asia on muuttunut tässä vuosien varrella.

Sen mitä jäi käteen? Into kuvata mustoja itselleni. Myöhemmässä vaiheessa taisi olla kaverin yllyttymänä rupesin julkaisemaan kuvia nettiin omalle saitille. Alusta lähtien oma kuvasaitti ollut nimeltään raveland. Saitti sai alkunsa toukokuussa 2005. Muutaman sivu viritysten jälkeen saitti löysi nykyisen muotonsa.

2004

2004
Mitä Raipe teki reiveissä?

Tranzexperience ’04. Tullikamari/Pakkahuone, tampere. Hyvä kysymys mitä Raipe teki täällä, mihin ei varmaan koskaan saada vastausta. Kun näin tuon paidan niin siitä oli ehdottomasti saatava kuva. Selkeästi ilves fani henkeen ja vereen.

Bile joka jäi mieleen. Tranzexperience 2004. Oli aika tajunnan räjäyttävä kokemus. Ensimmäinen bile “ulkomailla” eli lahden ulkopuolella. Ajatella että vasta näin myöhään aloitin reissaamisen. Meinasin lähteä jo vuonna 2003 saman organisaation bileisin mutta muistan että hannasin sillä että en saanut ketään tuttua mukaan matkaan. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan vai miten se meni?

Sain ensimmäiset nimmarit toukokuussa 2004. Sain nimmarit DJ Orkidean Taika levyyn Tapsan nimmarit ja samoissa bileissä soittanut Misja Helsloot. Nyt on aika mittava kokoelma nimmareita plakkarissa. Nimmareille löytyy oma galleriansa ravelandissa.

2005

2005
Oliko kioski auki missään vaiheessa?

Konemetsä 2005. Open air, marttila. Tässä semmoinen näkymä josta en vaan päässyt ohi. Kuullostaako tutulta kun sanon että olin lähdössä konemetsään jo vuonna 2004. Mutta vasta 2005 löysin tieni perille. Aukioloajoista en tiedä kun ei ollut selvästi nähtävillä. Tämä oli bilevuoden 2005 huippuhetkiä. Varmaan moni konemetsässä paikalla käyneet allekirjoittavat seuraavan. Konemetsää ei osaa eikä pysty selittämään, se vaan pitää kokea! Itse allekirjoitan tuon vahvasti vuoden 2004 & 2009 kokemuksilla.

Hyviä muistoja tästä reissusta. Sain todeta että tämän reissun jälkeen kotiin päästyäni tiesin tasan tarkkaan kuinka moneen paikkaan ihmistä voi kolottaa. Pari tuntia sohvalla auttoi pahimman ohi. Todella rankka reissu vaikka olin selvinpäin.

2006

2006
Metsästäjänleikkeet jääneet väliin? Mikä oli meininki?

Endless summer party 2006. Open air, vääksy. Mitä kaveriin kuvassa tulee niin tämä kaveri järjestää tilannekomiikkaa ainakin 10 ihmisen edestä. Kaveri seikkailee hetkittäin mun kuvagallerioissa. Eikä häpeä yhtään mitään. Mitä epäedustavampi kuva kaverista otetaan niin sen parempi. Huipputyyppi jonka seurassa ei ole hetkeäkään tylsää.

Etana organisaatio järjesti tapahtumaan useampana kesänä toisen soittopaikan että oli kaksi paikkaa jossa soitettiin hyvää musiikkia. Taisin pari kertaa soittaa tapahtumassa. Vai menikö niin että soitin kerran ja toisen kerran olisin soittanut jos ei olisi tapahtunut mitä tapahtui kulissien takana.

Bileen kohtaloksi tuli luvan evääminen kunnan päättäjiltä. Ilmeisesti tämä tapahtuma häiritsi erään päättäjän tennistuntia jopa niinkin usein kuin kerran vuodessa ja samainen kaveri uhosi että tätä ei tule enää. Sanoisin että aika ihme touhua sanon vaan. Tänne tuli todella pitkän matkan takaa väkeä. Oli ikärajaton ja ilmainen tapahtuma. Suosittukin. Muistelen lämmöllä tapahtumaa. Luulen etten ole ainoa…

2007

2007
Cheerleaderit dekkien takana? Kerro lisää.

Housenation 2007 kaapelitehdas, helsinki. Ehkä ihan hyvä että brittikaverit eivät muistini mukaan näyttäytyneet tuon näköisinä dekkien takana. Vaikka bilekansa olisi varmasti vaan tykännyt siitä. Tämä oli vielä sitä aikakautta että saatiin bussillinen bilekansaa lähtemään hesaan bileisiin. Toisaalta kaipaa kaapelitehtaan bileitä, niissä on aina ollut oma erityinen fiilis. Paikkana niin hieno tämmöisille tapahtumille. Sain myös kunnian kuvata housenation bileissä. Kiitän luottamuksesta.

Aika pysäyttävä kokemus oli se kun Kevin Energy oli soittokeikalla finrg tourilla. Kevin saapui paikalle ja mun kohdalla pysähtyy ja sanoo että muistaa minut. Kyselee kuulumiset. Tämä oli aika pysäyttävä hetki. Kolme ulkomaista artistia on tehnyt saman kohdallani. Toisen kerran kun näimme bile olosuhteissa niin tulee paiskaamaan käsipäivää. Sean Tyas, Judge Jules ovat tehneet tämän.

2008

2008
Villi veikkaus venuesta: Tirra, Lahti? Mitä muistoja illasta?

Cowbell. Anttilanmäen baari lahdessa. Kun muistelee aikaa taaksepäin niin ei voi ohittaa tätä tapahtumasarjaa. Kaksi kaverusta pitivät todella kovatasoista bile sarjaa hengissä. Illassa oli yksi vieraileva dj, yleensä kova kotimainen nimi ja resident soittajat muutaman paikallisen kanssa viihdyttämässä kansaa. Vierailevaa soittajaa pidettiin kuin kukkaa kämmennellä.

Vierailevat soittajat ketkä bileissä soittivat muistelevat varmaan yhtä kaihoisasti tätä tapahtuma sarjaa kuin minäkin. Tätä tehtiin todella rakkaudesta lajiin. Näissä bileissä käyneet varmasti voivat allekirjoittaa tämän väitteen. Tämän illan vieraana oli DJ Meke tampereelta oldskool saundin merkeissä. Voin sanoa että tänä iltana oli musiikki tarjonta kohdallaan. Nautiskelin…

2009

2009
Muistelmia bilesaarelta?

Enonsaari festival 2009, open air, lahti. Paljon hienoja muistoja. Sen kesän paras viikonloppu joka vietettiin saaressa kokonaan. Paikka oli niin luonnonkaunis kuin kuvitella saattaa. Ei voisi paljoa parempaa paikkaa bileille ajatella. Logistisesti aikamoinen helvetti mutta saatiin satoja iloisia ja onnellisia bilettäjiä saarelle sinä päivänä. Sää oli suosiollinen kun sen kesän harvoja ellei ainoa hellepäivä aurinkoineen sai porukan liikkeelle.

Laaja kattaus paikallisia soittajia ja tottakai laadukkaita kotimaisia soittajakaartia. Soitin itsekin näissä bileissä vanhaa 90-luvun rave klassikoita. Jos tämän illan soittajista pitää parhaita kaivaa esiin niin titteli parhaasta setistä menee kolmelle. Carbon based with RX, Genki ja DNA. Voi kun näissä merkeissä voisi joskus palata saarelle…

2010

2010
Vuoden parhaat bileet? Ketä, mitä, missä?

Raveisland 2010. kuusisaari, oulu. Ensimmäinen kosketus oulun biletarjontaan. Mikä olisi ollut parempi aloitus kuin Raveisland 2010. 2-päiväinen tapahtuma todella massiivisella lineupilla. 51 soittajaa kahden päivän aikana. Muutama poiminta tarjonnasta jotka jäi mieleen. Carbon based, Ronski speed, Darude, Zwek & DNA, Tyranoid/Strongstream, viimeksi mainittu räjäytti allekirjoittaneen tajunnan ihan täysin.

Meillä oli hyvä porukka reissussa mukana. Todella laadukasta toimintaa järjestelyiden osalta. Nostan hattua järjestäneelle taholle. Tämän tapahtuman eteen oli tehty todella paljon työtä ja nopealla aikataululla.

Vuonna 2011 tapahtuma järjestettiin toisen kerran. Bilebussi kulki etelästä kohti oulua. Bussissa koin elämäni parhaat etkot. Samalla varmaan pisimmät. Tämä bile onkin ihan oma tarinansa…

2011

2011
Perinteinen lastauslaituri Lahdessa. Kultaisimmat muistot täältä?

Elektaa8i. Sokos lastauslaituri, lahti. Tässä kohtaa oli vuoro elektaasi nro 8. Olen ollut mukana varmaan 4 elektaasissa. Tämä kerää paikallista nuorisoa paikalle, joka vuosi on ollut tupa täynnä. Puhumattakaan siitä energiasta mikä huokuu sieltä tanssilattialta. itse soitin tänä vuonna viimeisten soittajien joukossa. Soitin täällä yhden parhaista keikoistani ikinä. Se näky kun nuoriso tanssii täysillä. Tanssilattia hurrasi ja taputti kuin isommallekin staralle.

Tämä tapahtuma oli osa lahden taiteiden öiden tarjontaa. Joka vuotinen elämysmatka musiikin maailmaan. Laaja kattaus elektronista tanssimusiikkia tarjolla illassa. Mikä tärkeintä, tapahtuma on ikärajaton ja ilmainen. Mitä paikkaan tulee se palvelee paremmin kuin hyvin tammöiseen tapahtumaan. Tila on sopivan askeettinen tila joka tuo mieleen alkuajan hallibileet.

2012

2012
Party. On a boat. Oliko tuolla oikean alakulman kaverilla kaikki kunnossa, vesikauhu iski?

Monday bar spring break 2012. M/s Silja Symphony Tukholma. Homman nimi on seuraava. Raahaat perseesi ensin tukholmaan, hetken pois laivasta ja sitten takasisin laivaan. Alkaa bileristeily tukholma-helsinki-tukholma. Tämä risteily oli poikkeus, normaalisti spring break suuntaa latvian pääkaupunkiin Riikaan. Nyt oli monday bar 20 v juhlaristeily joten tarvittiin isompi laiva että mahtuu juhlijoita enemmän matkaan.

Oli aika kiusaantunut tunne olla laivalla jossa on kourallinen suomalaisia (20-30 arviolta tuttuja) ja loput ovat ruotsalaisia. Tietenkään ruotsin opinnot eivät ole kovin tuoreessa muistissa että se on mentävä huonolla englannilla kommunikoinnin kanssa. Jäi hyvin mieleen se miten tekniikan kasaus porukka teki hommansa. Siinä ei ylimääräisiä liikkeitä tehty juuri ollenkaan. Työnlaadusta ja tekemisestä paistoi rautainen ammattitaito, Todella isot propsit tästä kohtaa heille.

Oli kyllä semmoinen lineup tälle bileristeilylle että heikompaa hirvittäisi. Niin massiivinen että ei osaa sanoin kuvailla. Toinen johon kiinnitti huomiota oli lasereiden määrä ja niiden teho (säteen koko). Aika surutta isokin lasersäde painui tanssivan kansan sekaan. Taitaa olla ruotsissa säädökset näiltä osin pikkuisen väljempiä. Jokunen ruotsalainen muisti minut edelliseltä monday bar risteilyltä 3kk takaa. Miten se vaan on niin että ruotsalaiset naiset osaavat olla todella kauniita. Eivätkä bilettäjät pelkää kameraa, ainakin laivalla oli varsin halukkaita kuvattavaksi.

Tällekin risteilylle minulle oli suotu pressipassi. Helpottaa toimintaa jos kielimuuri tulee liian isoksi. Lupa kulkea soittolava alueella. Tämä bileristeily menee jaetulle ykkösijalle kahden prodigyn keikan (2009,2012) kanssa ja Monday bar lucia cruise 2011 kanssa. Suosittelen kaikille tätä reissua ketkä empivät lähtöä. Okei, se maksaa enemmän kuin normaali bile ilta paikassa X. Mutta tämä bile fiilis menee siihen kategoriaan että tämä pitää kokea, tätä ei vaan pysty mitenkään selittämään.

Hullu reissu tämä oli jälkeenpäin mietittynä, viidettä päivää laivalla putkeen. Rankimpia reissuja mitä olen bile uran aikana kokenut. Konemetsä 2005 kirii samoihin mittasuhteisiin reissun jälkeisen väsymyksen kanssa. Mutta hetkeäkään en kadu että lähdin tälle risteilylle. Todella ikimuistoinen reissu! Kyllä vielä jossain vaiheessa uudestaan Monday bar risteilyyn mukaan kun vaan rahavarat sallii sen.

Tästä vuodesta pitää ehdottomasti mainita myös Orkidean 20 kiertueen paikat joihin pääsin paikalle. Aivan loistavia keikkoja vanhalta konkarilta.

Nippeli tietoa tekemisestäni

Takana yli 400 bilettä joista olen arviolta 350 kuvannut. Tänä päivänä 10.1. vuonna 2003 ekaa kertaa kameran kanssa bileissä. Siitä se ajatus sitten lähti… 10 vuotta takana ja ei ole aikomusta lopettaa. Ensimmäiset bileet kesällä vuonna 1994. Suomessa on tullut käytyä 27 eri paikkakunnalla bileissä. Pari monday bar risteilyä lisäksi. Kaukaisin paikka on oulu. Keskimäärin bileitä kertynyt vuodessa 47. Paras vuosi vei minut 70 bileeseen pitkin suomea.

Vuosi 2006 sitten karkasi mopo rotkoon oikein huolella kun hankin ensimmäisen navigaattorin. Sitten ei ollut ongelma lähteä helsinkiin bileisiin kun navin kanssa löysi perille nopeasti ilman tolkutonta harhailua. Tämän hankinnan jälkeen bileissä käynti nousi aika roimasti. Varsinkin reissut paikkoihin joissa ei ollut ennen käynyt. Tuhansia ja taas tuhansia kilometrejä on kuljettu navin ohjaamana.

Alussa kuvauskalusto oli pokkari kamera. Sitten nälkä alkoi kasvaa syödessä vähitellen ja rupesin sitten päivittämään osa kerrallaan kalustoa. Ennen uuden laitteen hankintaan harjoittelin edellisen hankinnan kanssa että olisi jollain tasolla hallussa. Kuvaus kaluston kehityksen näet raveland saitin etusivulla. Varsin canon painotteista, jo vuodesta 2003 asti.

Jonkin asteinen innoittaja tähän kuvaushomman karkaamiseen käsistä oli eräs kuvaaja legenda keravan suunnalta. Katselin kaverin järeää kuvauskalustoa ja mietin että ehkä joskus itselläkin on kunnon kalusto. Että kiitos sinne suuntaan innoittamisesta.

Kuvia olen julkaissut internettiin lähes 15000 kappaletta pääosin kolmelle saitille. Klubitus.org ja raveland/1g.fi/rave/ ja tänne kehto. fi saitille. Parhaimpana vuotena olen julkaissut 1294 kuvaa.

Rave blogi

Kirjoitan suosittua rave blogia jo viidettä vuotta. Virallisesti maaliskuussa tulee 5v rave blogia täyteen. Tällä hetkellä ei ole pysyvää jakelukanavaa olemassa jossa tätä julkaisen. Väliaikaisratkaisu löytyy raveland saitilta. Aikoinaan kaveri iso lehden takaa kysyi minulta että kiinnostaisiko ruveta kirjoittamaan rave blogia isolehden nettiin. Olin aluksi sitä mieltä että mitä siitä tulee kun ei tuo kynäkään pysy kädessä. Mietin pari päivää asiaa ja päätin että kokeillaan mitä siitä tulee. Tämä tapahtui maaliskuussa 2008.

Alkuun oli aikamoista rävellystä tuo kirjoitus mutta asia parani ajan saatossa ja nyt teksti syntyy aika kivuttomasti. Paljon on bensaa ja omaa rahaa on palanut vuosien saatossa näiden bilejuttujen teossa. Lukijamääristä päätellen olen tehnyt jotain oikein. Toivottavasti olette viihtyneet tekstieni parissa. Ei ole aikomusta lopettaa blogin kirjoittamista. Yli 240 julkaistua blogia netissä luettavissa.

Sain kerran helsingissä bileissä kuulla että olen toiminut innoittajana eräälle bilettäjälle. Hän kertoi että innostui esimerkistäni myös kirjoittamaan blogia bileistä. On hienoa että saadaan nuorempaa porukkaa innostumaan blogien kirjoituksesta. Saamme uutta näkökulmaa asioihin. Terveisiä vaan tampereelle päin…

Jos haluat seurata tekemistäni, saada tietoa uusista rave blogi julkaisuistani, muutoksista juttuihin niin liity facebookissa ryhmään nimeltä Rave forever. Sieltä löytyy linkit uusimpiin blogeihin ja muuten muutoksista asioissa. Pysyt parhaiten ajan tasalla liittymällä. Toivottavasti olet viettänyt mukavia hetkiä blogieni ja kuvieni kanssa nyt ja tulevaisuudessa.  Suuresti kiitoksia lukijoille. Teidän ansiosta motivaatio on huipussa aina.

Rave forever – since 1994 / Raver71


Lisää aiheeseen liittyvää:

  1. Kuvareportaasi: Superstition Saturday Pt.1 @ Club Venue Helsinki 18.02.2012
  2. Henkilökuvassa: bilekuvaaja Raver 71
  3. Kuvareportaasi: Illusions Productions 15th Anniversary @ Nosturi Helsinki 01.10.2011
  4. Kuvareportaasi: Raveisland Festival 2011 @ Kuusisaari Oulu 08.07.2011
  5. Kuvareportaasi: DJ Sash! Live @ Sirkus Hämeenlinna 25.03.2011
  • Jone från Kervo

    Kiitoksia kiitoksista eikä kestä kiittää. Hauskaa että kuvaaminen maistuu edelleen. :)