Kovaydin Vastarinta!

Valtavirrassa uidaan vastapäivään, sillä KEHTO teki jutun Tampereella alkunsa saaneesta hardcore-kollektiivi Kovaydin Vastarinnasta. Kollektiivin isä, Tuomas Kinnunen a.k.a Zutsuu kertoi meille, mistä Kovaydin Vastarinta on kotoisin ja minne se on matkalla.Kovaydin Vastarinta!


Teksti: Anssi Uimonen Kuvat: Xybo, Noison

Valtavirrassa uidaan vastapäivään, sillä KEHTO teki jutun Tampereella alkunsa saaneesta hardcore-kollektiivi Kovaydin Vastarinnasta. Kollektiivin isä, Tuomas Kinnunen a.k.a Zutsuu kertoi meille, mistä Kovaydin Vastarinta on kotoisin ja minne se on matkalla.

Alkutaival

Elokuussa 2003 Mbnetiin syntyi kotisivu, joka sai nimekseen Kovaydin. Sivuston tarkoituksena oli edistää suomalaista hardcore techno-kulttuuria Tuomas Kinnusen toimesta. Alkuvaiheissa sivuston sisältö koostui paljolti Thunderdome-kokoelman ja hollantilaisen gabber-skenen innoittamana mm. suomennoksista hollantilaisten biisien lyriikoista sekä sitaateista. Alan harrastajat löysivät sivuston ja tutustuivat toisiinsa sähköpostin ja messengerin välityksellä. Pikkuhiljaa aktiivijäsenien ja Mikseri.net-palvelusta löydettyjen hardcore-tuottajien välille alkoi syntyä tiiviimpi verkosto.

Toukokuussa 2005 sivusto sai uuden nimen Kovaydin Vastarinta ja muutti sieltä oman domainin alle osoitteeseen www.kovaydin.net. Myös toiminnan luonne muuttui enempi verkkokommuunimaiseksi ja tätä muutosta tukemaan pystytettiin sekä keskustelufoorumi, irc-kanava että musiikkiosasto. Alkuunsa musiikkipuolella vaikuttivat Abandoned Soul (Jani Salonen), ázwb (Anttoni Porri), dOob (Marko Lehtiälä), Skelic (silloinen Hell Factory a.k.a Roni Holmström), Reiko (Jere Pitkänen) ja myöhemmin Pain Control (Iiro Paalanen). Näistä Paalasella ja Salosella on myös Instant Chaos-niminen duo-projekti. Kovaydin Vastarinnan musiikkiosasto on historiansa aikana saanut myös ulkomaalaisvierailuja osakseen, sillä  osastolla on vieraillut Irlannista kotoisin oleva X.E.N.O (Phelim Young) sekä Zutsuun biisistä remixin tehnyt hollantilainen Deester (Diego Rodrigues).

Synkemmän hardcoren nousu

Kovaydin.netin perustamisen aikoihin ja oikeastaan jo pari vuotta aiemminkin oli synkempi ja raskaampi industrial hardcore-tyyli alkanut nostaa päätään Hollannissa, kun taas niin kutsuttu mainstream hardcore (tai ”partycore” ja aiemmin ”nustyle”) oli alkanut kärsiä innovaation puutteesta. Tuomas toteaa, että raha oli vienyt monien tuottajien mielenkiinnon ja rakkaus itse musiikkiin oli toisarvoista. Tällöin kukaan ei uskaltanut kokeilla mitään uutta, koska sitä oli vaikeampi saada julkaistuksi isommilla levy-yhtiöillä, joten tuottajat tyytyivät tekemään biisejä myyvimmän kaavan mukaan, Tuomas lisää. –Useat uudet innovaatiot, joista on ajan mittaan muotoutunut kaavamaisia tyylejä, ovat saaneet alkunsa pienemmistä underground-piireistä samalla tavoin kuin muissakin musiikkityyleissä.

– Suuri osa Kovaydin Vastarinta-porukasta ei enää lämmennyt rahankatkuiselle tuotannolle ja kollektiivi teki yhdessä päätöksen pitää Kovaydin.netissä julkaistavan musiikin undergroundimpana hardcorena, joka ei kierrätä kaupallisen hardcoren kliseitä, Tuomas jatkaa.

Hardcoren nykytila

–Asia erikseen on viime vuosina suosiotaan nostanut pop-kappaleiden samplaaminen biisien breakdowneissa ja lisääntynyt happy hardcorelle tyypillisten melodioiden käyttö, Tuomas mainitsee. Samanlainen ilmiö tapahtui Hollannissa 90-luvun lopulla ja maailmalla 2000-luvun taitteessa, kun silloinen mainstream hardcore- skene kuoli ja vain undergroundimpi hardcore jatkoi, hän lisää.

–Toisaalta mainstream hardcoressa on nyt enemmän variaatiota kuin tuolloin, mutta uhkana on että historia toistaa itseään. Se ei välttämättä ole huono asia, koska se antaa kenties enemmän tilaa uusille innovaatioille.

Irtobiisejä ja haaveissa kokoelmalevy

Tuomas kertoo, että sivustolla julkaistiin vuonna 2005-2007 lukuisia irtobiisejä, mutta tahti hiljentyi seuraavina kahtena vuonna, sen vuoksi, että kollektiivilla oli kokoelmalevyn julkaisu tähtäimessään. Kokoelmaan oli tarkoitus tuottaa entistäkin tasokkaampia raitoja masteroituina. Idea levystä meni kuitenkin jäihin, mutta 2009 loppupuolella pojat julkaisivat kahdeksan raidan kokoisen mp3/wav-muodossa jaettavan, Creative Commons-lisenssillä varustetun EP-kokoelman ”Sounds from the Finnish Hardcore Techno Underground”, johon oli sisällytetty tuotantoa sekä kommuunin vanhemmilta artisteilta että tuoreemmalta puoleltakin. – Kokoelma jäi lyhykäiseksi siksi, että alkuperäiset vanhemmat tuotannot, joita olimme alunperin kaavailleet kokoelmalevylle, eivät enää 2009 vastanneet artistien laatu- ja makustandardeja, Tuomas jatkaa.

– Julkaisun myötä Kovaydin Vastarinnasta tuli ”virallinen” nettilafka ja tulevaisuudessa on mahdollisesti nähtävissä 3-4 biisin verkkojulkaisuja yksittäisiltä artisteilta ja ehkäpä uusi kokoelmakin, mutta fyysistä plattaa ei tulla näkemään, Tuomas toteaa.

Ydinajatuksena kotimaisten artistien promoaminen

Tuomas valottaa, että Kovaydin Vastarinnan päätarkoituksena on kuitenkin kotimaisten kykyjen promoaminen maailmalle, jossa he ovat jo osittain onnistuneetkin. – Esimerkiksi Abandoned Soul on julkaissut biisin From The Morgue Recordsin 12- tuumaisella. Instant Chaoksen biisi, Zutsuun biisi, useampi Abandoned Soulin biisi sekä Reikon remix Zutsuun biisistä “Korvaseksi” on julkaistu Six Feet Underground Recordsin CD-kokoelmilla. Zutsuu on myös julkaissut japanilaisten Sharpnel Sounds– ja Total Discommunication– yhtiöiden kokoelmilla. – Päätavoitteemme lisäksi tarkoituksenamme on luoda ja edistää monipuolista hardcore-skeneä sekä informoida alan harrastajia erilaisista hardcore-skeneistä ja liikkeistä, mitä maailmalla on, Tuomas kertoo. Kokonaiskuva on paljon muutakin kuin pelkästään se, mitä hollantilaisista suurista tapahtumista voi päätellä. Hän jatkaa, että Kovaydin Vastarinta haluaa kannustaa ihmisiä ”tee-se-itse”-henkiseen toimintaan monipuolisemman hardcore- ja undergroundimman tanssimusiikki-skenen puolesta.

Brainbashers-bileet

Idea Brainbashers bileille lähti tarpeesta saada Tampereen seudulle underground-henkiset hardcore-bileet ja tapahtuma, johon uudet ja vanhat dj:t ympäri Suomea voisivat ottaa osaa talkoovoimin, Tuomas kiteyttää. – Ensimmäiset Brainbasherit järjestettiin elokuussa 2007 ja järjestämässä oli tuolloin mukana minun lisäkseni Ylöjärveltä lähtöisin olevien elektronisen tanssimusiikin kollektiivien Koneradion ja Kolina-produktion poikia. Soittajia tuli Helsinki-Tampere-Ylöjärvi-Lahti-Oulu akselilta ja tapahtuma veti hyvin porukkaa ensimmäisiksi Kovaydin Vastarinnan bileiksi.

– Toinen tapahtuma järjestettiin kesäkuussa 2008, mutta koska ajankohtana oli sunnuntai ja paikkana julkinen Vastavirta-klubi, päätettiin nimeksi laittaa Brainbashers Gaiden (=sivutarina). Tässä tapahtumassa esiintyi ensimmäinen ulkomaan vieraamme, Mokum Recordsilta tuttu Despairful Tomorrow, joka soitti myös uuden Starving Insect- projektinsa biisejä, mies kertoo.

Hän mainitsee, että tapahtuma ei saanut suurta suosiota huonon ajankohdan vuoksi, mutta toteaa kuitenkin, että ne jotka paikalle olivat päässeet, olivat myös fiiliksissä.

Brainbashers 2

Alunperin Brainbashersin jatko-osa oli tarkoitus järjestää suosituksi marginaaligenrejen bilepaikaksi muodostuneella Ottopoika-nimisellä klubilla, mutta vuoden 2008 lopulla kyseisessä paikassa ei enää saanut järjestää juhlia, jonka vuoksi Brainbashers 2 siirtyi seuraavalle kesälle. Ottopojan tapauksen myötä Kovaydin Vastarinta päätti siirtyä takaisin underground-bileisiin, koska vastaavaa klubia, jossa marginaalisempien genrejen iltoja saisi järjestää, ei enää ollut, eikä myöskään klubibileiden byrokratia istunut yksiin järjestäjien kanssa.

– Olimme saaneet hyvän diilin hieman nimekkäämmän saksalaisen artistin, Detestin, kanssa. Kesällä emme enää saaneet samaa diiliä ja kaiken lisäksi artistin keikkapalkkio oli noussut meidän mittakaavassa liian riskialttiille tasolle, Tuomas harmittelee. Hän jatkaa, että he päättivät tulevaisuudessa ottaa sellaisia artisteja soittamaan, jotka joko haluavat kokea Suomen tai tulevat matkakuluilla ja majoituksella vierailemaan bileisiin. – On osoittautunut, että ainutlaatuisimmat live-esiintyjät eivät välttämättä ole sieltä kalleimmasta päästä, hän toteaa.

– Viime  heinäkuu oli kypsä aika varsinaisille Brainbashers kakkosille, Tuomas toteaa. Järjestäjien ydinporukka koki muutoksen: Zutsuun lisäksi mukaan järjestämään lähtivät DoomsDay Sounds (Janne Koistinen) ja DJ Mornaor (Henri Inkinen) Riihimäeltä sekä Noison (Oskari Virtanen) Helsingistä. Ulkomaan vahvistuksena oli tällä kertaa Stephan Wagner Hampurista, joka soitti Stan Grewzell-  aliaksellaan hidasta ja synkkää doomcorea ja tunnetummalla iGoA aliaksellaan atmosfääristä speedcorea, Tuomas mainitsee.

Kovaydin Vastarinta järjesti yhteistyössä Earthcoren kanssa vielä samana kuuna Earthcore vs. Brainbashers– bileet Sosiaalikeskus Satamassa Helsingissä. Tuomaksen mukaan Helsinkiin sijoittuvan Earthcore- konseptin takana on Seppo Uimonen a.k.a Valovoima, joka on järjestänyt myös aiemmin Tampereella Syntesia-klubia (techno/hc/noise/experimental-henkinen tapahtuma) ja nyt Turussa Lavantautitanssit (techno/hc-tapahtuma). Paikalle he saiviat jopa neljä vierailevaa dj:tä Hollannista: Drieko, Ravehard, Shinagl ja Mass Destruction, joihin Zutsuu oli aiemmin Hollannin keikallaan tutustunut.

Näissä kahdessa tapahtumassa oli myös mukana meksikolainen DJ Schmerz (Gonzalo Gomez), joka on Meksikon hardcore-skenen pioneerimiehiä ja vaikuttaa GabberMex-kollektiivissa. Gonzalo asui Suomessa lyhyen ajan ja muutti vuoden 2009 lopulla takaisin Meksikoon.

– Alkuperäisenä tarkoituksenamme oli järjestää Brainbashers vain joka kesä, koska emme aina saaneet budjettia takaisin nollille, Tuomas sanoo. Huomasimme kuitenkin että undergroundimmalle hardcore-soundille oli nyt tarvetta, sillä näytti siltä että legendaaristen Inkvisitio- ja Antenniosasto- bileiden järjestäjät olivat lopettaneet toimintansa (viimeiset Antenniosastot pidettiin 2007) ja Seppo Uimosta lukuunottamatta kukaan ei halunnut järjestää soundillisesti kompromissittomia HC-bileitä, hän jatkaa.


Vaikuttamista ruohonjuuritasolla

– Emme kykene vieläkään järjestämään isoja bileitä Gloriassa maailmankuuluilla kalliilla headlinereilla, mutta voimme edistää skeneä ruohonjuuritasolta ja pitää samalla vanhaa maanläheisempää pre-klubitus ajan rave-asennetta yllä. Kesäisten Brainbashers kakkosten jälkeen päätimme järjestää bileet jälleen syksyllä vähän vaatimattomammissa olosuhteissa ja riittävällä äänentoistolaitteistolla. Tämä osoittautui hyväksi konseptiksi ja nyt olisi tarkoitus järjestää Brainbashers-bileet joka vuodenaikana (tästä viittaukset vuodenaikoihin bileiden nimissä), tai ainakin n. 3-4 kuukauden välein, Tuomas paljastaa.

– Nykyinen tavoite on tuoda tapahtumaan eri hardcoren tyylejä monipuolisesti,  pääpainona epäkaupallisemmat tyylit mukaanlukien breakcore sekä vähän skullstep/darkstep-tyylin drum ‘n’ bassia, hard technoa ja eurooppalaisen free party-skenen tek-soundia, jotka ovat crossgenre-tyylien kautta kehittyneet hyvin läheisiksi hardcorelle ja edustavat oman skenensä hardcoremaisinta ja undergroundeinta soundia. Kaupallisempaa mainstream-hardcorea ja hollantilaista gabber-soundia tullaan toisinaan kuulemaan tapahtumissa setin tai parin verran, mutta kuitenkin “hyvän maun” rajoissa. Tapahtumiin pyritään dj:den lisäksi saamaan paikallisia live-artisteja, jotka soittavat omaa tuotantoaan ja näin tuomaan paikallisia tuottajia voimakkaammin esille.


Kansainvälistä yhteistyötä ja tuulahduksia tulevista tapahtumista

Tuomas paljastaa, että suunnitteilla on ollut Tampereen bileiden lisäksi pienimuotoisempia “Brainbashers stage”- valloituksia useamman stagen bileisiin, muun muassa  Ouluun on ollut tarkoitus tehdä tällaisia. Kovaydin Vastarinta tekee myös yhteistyötä länsi- ja itänaapureiden hardcore-skenen edustajien kanssa ja heillä on myös ollut puhetta etelänaapuriemme virolaisten kanssa. –Syksyllä 2009 vieraanamme kävi DJ Rob Swedcore Tukholmasta ja nyt talvispesiaalissa vierailemassa nähtiin Shotgun Orchestra Pietarista.

Hän jatkaa, että kesälle 2010 olisi taas luvassa Tampereen mittakaavassa “isommat” Brainbashers 3-bileet, minne on tulossa underground-skeneä seuraaville tuttu headliner (vahvistetaan myöhemmin). Suunnitteilla on myös avustaa englantilaisen Splatterkore Terror Tribe– ryhmän Euroopan kiertuetta täällä Suomessa. Tuomaksen mukaan tapahtuma ajoittuu näillä näkymin heinäkuun lopulle tai elokuun alkuun ja tapahtumaa on kaavailtu järjestettäväksi joko Tampereelle, Helsinkiin tai hyvässä lykyssä molempiin kaupunkeihin.


Lisää Kovaydin Vastarinnasta muualla


Lisää aiheeseen liittyvää:

  1. 13.7.2011 Brainbashers: Pori Core @ Down Under/Pori
  2. Futuristics: KOLINA-PRODUKTIO @ Groove, Tampere 10.6.2011
  3. Mindcore – Born To Raise Hell with Ruffneck & Dione 20.3.2010
  4. DJ Orion: Gramex vastaa DJ-lisenssin ratkaisuehdotuksiin
  5. Futuristics: KOLINA-PRODUKTIO @ Tabu, Tampere 17.9.2010